Implanturile dentare


Este una dintre cele mai populare proceduri dentare, intrucat dintii lipsa si toate functiile acestora sunt restaurate intr-un mod cat mai natural, avand cea mai lunga durata de viata comparativ cu oricare alte lucrari protetice. Implantul dentar este un surub si are functia de a inlocui radacina dintelui in os.

Ce sunt implanturile dentare

Implanturile dentare sunt o tehnica dentara care permite inlocuirea unui dinte natural cu unul artificial.. Un implant consta dintr-un surub special din titan care, prin interventie chirurgicala, este introdus in os, inlocuind radacina dintelui lipsa. Implantul se alatura osului si dupa aproximativ o luna va putea sustine o capsula ceramica care va reproduce perfect un dinte real. Astazi puteti solicita infiletarea unui implant, imediat dupa ce ati extras un dinte. Aceasta operatie este foarte solicitata de pacienti, astfel incat acestia sa poata imbunatati imediat aspectul estetic si functional al zambetului lor.. De asemenea, este posibil sa instalati mai multe implanturi în aceeasi sesiune fara a suferi nicio durere. Daca este necesar, puteti reconstrui un arc intreg si intr-un timp foarte scurt veti avea dinti sanatosi si estetic perfecti.

Principalele componente ale unui implant dentar

Inlocuirea unui dinte pierdut poate necesita utilizarea unui numar nedefinit de componente, deoarece unele piese pot forma un singur bloc. In general, implantologul va utiliza urmatoarele parti: implant dentar; bonturi; coroana; suruburi de imbinare si / sau de vindecare. Implantul dentar este un surub si are functia de a inlocui radacina dintelui in os. Implantul este fabricat din titan si se afla in centrul procesului de osteointegrare, care este procesul prin care implantul dentar este integrat in os si care asigura stabilitatea necesara reabilitarii. Bontul este o componenta articulara, adica permite conectarea implantului dentar la coroana. Coroana este partea vizibila, cea care va permite sa restabiliti complet functiile masticatorii si estetice. In cele din urma, abutman-ul va permite sa fixati toate componentele impreuna.

Implantologie dentara - indicatii si limite

Implantologia dentara este ramura stomatologiei, , al carei scop este inlocuirea elementelor dentare lipsa, cu radacini / stalpi artificiali din titan. Deoarece pierderea unui element dentar determina o reducere a functiei masticatorii care, la randul sau, afecteaza functiile osului maxilarului subiacent, provocand lent o pierdere de masa si densitate. Pot exista mai multe cauze care stau la baza pierderii elementelor dentare: patologii ale cavitatii bucale,boli parodantale, traume de contact, cariile dentare și complicatiile ei. In caz de pierdere a dintilor, pacientul si medicul dentist trebuie sa se confrunte cu doua decizii care pot sa nu para consecvente, dar care sunt strict interconectate: daca este adecvata inlocuirea dintelui lipsa si care este cea mai potrivita metoda de inlocuire. Varsta si conditiile generale de sanatate ale pacientului trebuie luate in considerare ca factori fundamentali. Exista o serie de posibilitati de reabilitare pentru tratamentul edentatiilor dentare (lipsa totala sau partiala a dintilor), confirmate de dovezi clinice, pe baza conditiilor particulare pe care le prezinta pacientul. Aceste posibilitati de reabilitare includ: 1.proteze partial mobilizabile, sau totale;
2.punti dentare;
3.implant dentar.

Implanturi Compressive

Sunt implanturi cu o singura piesa , al caror filet realizeaza compresia osului in momentul inserarii. Sunt utilizate pentru restaurari unice sau multiple, cu incarcare imediata pe arcada superioara sau inferioara, in cazuri de atrofie osoasa. Avantajul implanturilor COMPRESSIVE este ca se face incarcare imediata, procedura fiind finalizata in maxim 7 zile.

Implanturile BASAL

Sunt utilizate in restaurarile multiple pe ambele arcade, prin inserare directa in alveola dentara, post-extractional. Caracteristicile structurale permit insertia in zone cu deficit sever de tesut osos (ca latime sau inaltime a crestei), direct in alveola dentara, post-extractional si transgingival. Avantajul implanturilor BASAL este ca se face incarcare post-extractional, procedura fiind finalizata in maxim 7 zile.

Implant Dentar Roottform Clasic

Este un implant din doua piese cu forma apropiata radacinii naturale, cu filet activ. Este potrivit pentru restaurari unice sau multiple, pentru toate tipurile de tesut osos, cu incarcare intarziata pe arcada superioara si inferiora. Implantul dentar se realizeaza printr-o interventie chirurgicala care plaseaza un dispozitiv metalic in interiorul osului maxilar si il integreaza in organism printr-un proces care poarta denumirea de osteointegrare. Osteointegrarea dureaza intre 3 si 6 luni, timp in care implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar.

Protetica

PROTEZA DENTARA ACRILICA

Proteza dentara acrilica este o lucrare protetica mobilizabila. Ea poate sa fie indepartata de catre pacient, acest lucru este indicat mai ales pentru a o igeniza. Proteza dentara acrilica poate fi ancorata pe implanturi dentare. In aceasta situatie igienizarea implanturilor dentare se face doar in cabinetul de medicina dentara.

PROTEZA DENTARA ELASTICA

Proteza dentara elastica poate mentine sanatatea orala. Acestea pot fi utilizate si in cazurile in care nu putem reabilita zona printr-o coroana total fizionomica deoarece tesutul osos este mult redus si nu ne ofera posibilitatea insertiei unui implant dentar. In urma unei extractii, tesutul osos care sustinea dintele se resoarbe. Un implant dentar poate preveni aceasta resorbtie fiziologica postextractionala.

PROTEZA DENTARA SCHELETATA

Proteza dentara scheletata este o lucrare protetica mobilizabila in componenta careia se afla o structura metalica care ii confera o rezistenta crescuta. Desi are in componenta o structura metalica din punct de vedere estetic este net superioara protezei clasice.

COROANA DENTARA

Coroana dentara este lucrarea protetica cea mai folosita pe o plaja de pacienti cu varste variabile. Coroana dentara acopera in totalitate bontul dentar sau bontul de pe implant. Coroana dentara se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara ceea ce inseamna ca necesita mai multe sedinte. Coroana din zirconiu se foloseste la restaurarile protetice cele mai populare si sunt cele mai avantajoase. Acest tip de coroana a castigat rapid teren datorita esteticii dar si a rezistentei foarte mari a materialului.

COROANE DENTARE TOTAL FIZIONOMICE

Coroane dentare total fizionomice. Sunt lucrari indicate mai ales in zona frontala. Acest tip de coroane au o estetica foarte buna fiind greu de sesizat diferenta dintre o coroana dentara total fizionomica si un dinte natural. Aceste coroane pot acoperi un bont dentar sau un implant. Coroanele dentare total fizionomice sunt din ce in ce mai preferate in detrimentul coroanelor metalo-ceramice.

COROANELE DENTARE METALO-CERAMICE

Coroane dentare metalo-ceramice. Sunt acele lucrari protetice care acopera dintii special preparati sau se sprijina pe un implant si reda functionalitatea si estetica danturii. Daca doriti sa imbinati estetica cu resistenta crescuta alegerea unei coroane metalo-ceramice este alegerea cea mai potrivita.